Oj tak tak takie artykuly powinny byc wszedzie, zamiast "palic ziolo, jest wesolo, do tego nie uzaleznia". Wielu palaczy, nie wie o tym ze jest w sidlach nalogu. Mowia ze moga przestac kiedy chca, ale jak dojdzie co do czego i w koncu przestaja palic, dopiero wtedy rozumieja ze dopadl ich nalog.
hm dziwne
na forum pojawił się nowy dział ale nie można w nim pisać
ten temat można byc chyba tam przerzucić? a może jego koncepcja jest inna?
["już" zrobione ;) - miodzio]
co do ćwiczeń to sobie wymyśliłem takie:
zobaczmy nałogowca ale uzaleznionego od innej rzeczy niż my jesteśmy i posłuchajmy jego ciągotki, zachowanie, myslenie. czy nie brzmią absurdalnie? tak samo brzmieć będzie nasz nałóg dla niego, tak samo będziemy wyglądać dla kogoś zdrowego. - do przemyślenia. (postarajmy tak się widzieć - oczami kogoś zdrowego... - łatwiej się zdystansować do tego)
drugie ćwiczenie:
każdy dzień - nowe wyzwanie
staramy się robić rzeczy których nigdy nie robiliśmy, lub które wymagają pokonania w sobie jakichś barier - np: rozmowa z dawnym wrogiem, pójście do opery, jakiś wolontariat, szkolenia, skok na bungee... - wyobraźnia jest limitem.
kolejne ćwiczenie:
robimy listę raczy jakie chcemy zrobic lub kiedyś w przyszłości, lub chcemy mieć czy przeżyć - piszemy ją jak najdłuższą - nowe pomysły dopisujemy - mogą być też na tej liście zwykłe sprawunki, zrealizowane skreślamy - dzięki temu mamy więcej celów po co żyć i więcej motywacji i większy porządek w życiu.
no takie pytanie zadaje sobie każdy walczący z nałogiem - myślę że warto poczytać dyskusję specjalistów.
oczywiście pod alkohol zawsze możemy sobie mj czy inny syf podstawić, bo mechanizmy są takie same.
artykulik do poczytania.
dziś mam wenę na czytanie, to wklejam linki do tych, które wydały mi się ciekawe.
autor porównuje sposoby myślenia uzależnionego do myślenia schizofrenika i później do współuzależnionego, trochę jest o natręctwach, podoba mi się też inny sposób patrzenia na całą sprawę.
dzisiaj będzie prawdziwy hicior!
http://chomikuj.pl/master.w.gnojeniu
te pliki zaczynające się od: "vts i "video" i z roszerzeniami "vob" "ifo" "bup" to zawartość płyty dvd z filmem:
"jak skutecznie rzucić palenie" (papierosów) - allena carra
po polsku!
jest też na polskim rynku i polecam kupić a z chomika ściągać to tylko dla poglądu
są też inne książki na tym chomiku godne polecenia